NovostiSlobodni za praznike!

I GROB I ROB – šta nam još spremate?

Protestnom vožnjom ulicama Sarajeva, pod sloganom “I grob, i rob! Šta nam još spremate”, Sindikat radnika trgovine upozorava na loš položaj radnica i radnika u ovom sektoru. I predstavnice Pokreta “Ženski marš -Borba za život” da će se pridružiti ovom radničkom maršu.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, marš je organiziran kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima. Cilj marša, čiji je ovogodišnji slogan „I grob, i rob! Šta nam još spremate?“, je skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnica i radnika zaposlenih u ovom sektoru.

Na maršu je posebno skrenuta pažnja na radnice i radnike iz sektora trgovine i uslužnih djelatnosti koji i danas rade. Poslodavcima i vlastima učesnici marša poslali su simbolične poruke transparentima: „“Dosta smo radili za vas! Red je da počnemo živjeti od svoje plate!“, „Koji je danas dan? Nama opet radni!“, „I trgovci umiru od koronavirusa! Šta je s našim vakcinama?“…

Predsjednica STBIH Mersiha Beširović kazala je da na 1. maj pitaju sve one koji mogu, ako to hoće, promijeniti realnost u kojoj rade i žive radnici u ovom sektoru, imaju li trgovci šansu da ikada više rade kao ljudi, a ne robovi?

„Naša borba traje 365 dana. Danas vas samo podsjećamo na nju. Na ovaj dan želimo iskazati svoju podršku i svim našim kolegama i kolegicama iz drugih sektora čija borba za radnička prava traje, kolegama rudarima koji su protestvovali jutros, našim kolegicama i kolegama zdravstvenim radnicima koji se bore za kolektivne ugovore… Naše misli su sa svim onim radnicima koji su oboljeli od koronavirusa ili su izgubili svoje najmilije. Ovo su teška vremena, ali borba za radnička prava ne može čekati i nema boljeg vremena od ovog trenutka“, kazala je Beširović.

Predsjednica STBIH kazala je i kako postoje oni loši i dobri poslodavci.

“Nažalost, nećete čuti ni našu kolegicu koja bi vam rekla sve najbolje o svom poslodavcu i koja bi vam pričala o tome kako je teško čak i kad imate čovjeka za poslodavca, jer imate državu koja još samo dušu što vam nije uzela. Čak i ona poslije može imati problema zbog kojih ne smije stati ovdje ispred vas i držati govor“, istakla je Beširović.

Naglasila je da je mjesto na kojem su se okupili posebno.

„Ispred nas je građevina koja je nastala na mjestu Sarajke koja je bila mjesto sa kojim je nestalo dostojanstvo radnika i radnica u trgovini. Iza nas je mjesto koje je simbol ubijene mladosti, simbol budućnosti koju su nam oteli. Ovo specifično mjesto na kojem smo danas završili protestnu vožnju, simbol je stanja u kojem se nalaze svi oni koji svoju egzistenciju zarađuju u trgovini. Na raskrsnici smo na kojoj je iza njih rad dostojan čovjeka, a ispred njih ništa“, istakla je Beširović.

O tome koliko je radnicama i radnicima u trgovini važna podrška javnosti i svakog pojedinca govorila je aktivistica i angažirana novinarka Rubina Čengić. Ona je kazala da je podržala današnji skup iz duboke ljudske solidarnosti.

„Želim podržati 150.000 ljudi koji rade u trgovini i uslužnim djelatnostima, ali i njihove zahtjeve prema vlastima. Važno je da vratimo vjeru u sindikalni pokret, koji je jedini način da radnici zaštite svoja radnička i ljudska prava. Samo zajedno možemo da sačuvamo svoje dostojanstvo“, kazala je Čengić.

STBIH je petak uputio i dopis predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH kojim je zatraženo da se izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini uvrste na dnevni red, kao i zahtjev za održavanje hitne sjednice na temu položaja zaposlenih u realnom sektoru, s fokusom na minimalnu plaću. Dopis je upućen i Udruženju poslodavaca FBiH sa zahtjevom da se nastave pregovori o kolektivnim ugovorima.