STBIH MLADI

IZVJEŠTAJ O RADU 2018. GODINE

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH

– SEKCIJA MLADIH –

 

IZVJEŠTAJ O RADU
2018. GODINE

JANUAR – FEBRUAR Pisanje završnih izvještaja za 2017. godinu, te sumiranje rezultata Sekcije mladih Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH; Analiza potreba mladih u lokalnim zajednicama, te kreiranje ideja i planova rada za 2018. godinu (po grupama); Održani prvi sastanci lokalnih grupa u 2018. godini.
13 – 15.

MART

Sekcija mladih regije Sjeverozapad realizovala je trodnevni omladinski kamp „re:KREA(K)CIJA“ 5 u Jajcu, od 13. do 15. marta 2018. godine. Ovo je peta godina zaredom kako STBIH Mladi, regija Sjeverozapad, provode ovu aktivnost, a rezultat su novi članovi svake godine, koji provode svoje aktivnosti u lokalnim zajednicama. Učestvovali su mladi iz Bihaća, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Novog, Prijedora, Banja Luke, Bosanske Gradiške i Čelinca.  Svi učesnici kampa su ostali dio mreže volontera STBIH Mladih, regije Sjeverozapad.
MART

(cijeli mjesec)

Sekcija mladih regije Hercegovina organozovala je volonterske posjete Dječijem domu u Mostaru, gdje su zajedno sa studentima logopedije, edukacijske rehabilitacije i psihologije organizovali različite aktivnosti za štićenike Doma, uključujući druženja, razgovore i sportske igre.
16.

MART

Sekcija mladih regije Sjeverozapad učestvovala je u akciji informisanja radnika i radnica trafika u Doboju o njihovim pravima i obavezama u skladu sa Zakonom o radu Republike Srpske, te važnosti članstva u Sindikatu trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.
9.

APRIL

Predstavnici Sekcije mladih STBIH učestvovali su u okruglom stolu i potpisivanju Koletivnog ugovora za sektor trgovine u FBIH, održanom u Mostaru 9. aprila 2018. godine.
19.

APRIL

Sekcija mladih regije Hercegovina učestvovala je u akciji dobrovoljnog darivanja krvi, održanoj u Kantonalnoj bolnici Mostar 19. aprila 2018. godine (ukupno šest mladih je bilo sposobno da donira krv), te je na taj način dat dobar primjer i drugim mladima kada je u pitanju darivanje krvi.
29.

APRIL

Predstavnici Sekcije mladih STBIH (sve regije) učestvovali su u obilježavanju 29. aprila – Dana trgovaca i STBIH. Tom prilikom održana je konferencija „Sindikat u BIH između povjerenja i ogorčenja radnika“ na kojoj su učestvovali mladi STBIH, te još više od 50 članova, gostiju i novinara.
9.

MAJ

Sekcija mladih regije Sjeverozapad organizovala je jednodnevni izlet u prirodu za maturante Mješovite – srednje škole Bosanski Petrovac na kojem se govorilo o Sindikatu trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, važnosti članstva u istom, budući da su mnogi maturanti u ovoj godini ušli na tržište rada i potencijalni su članovi našeg sindikata. Učestvovalo je 30 mladih.
21.

MAJ

Sekcija mladih regije Hercegovina održala je jednodnevni izlet i planinarenje na Rujište za srednjoškolce i studente, potencijalne nove članove Sekcije mladih; U PSD „Prenj“ održana je prezentacija STBIH i Sekcije mladih, a neki od 14 učesnika izleta su postali članovi Sekcije.
23.

MAJ

Sekcija mladih regije Centralna Bosna organizovala je u Domu kulture Žepče 23. maja 2018. godine predstavu pod nazivom „Sretan ti 18. rođendan, mama“. U pripremi predstave, pored STBIH Mladih, učestvovali su i članovi Udruženja studenata EMAUS Sarajevo i JV „Dom kulture“ Žepče. Predstavu je pogledalo 120 – 130 građana općine Žepče, a u četiri člana STBIH Mladih su aktivno radila na realizaciji ove aktivnosti. Prodajom ulaznica za predstavu prikupljeno je 410,00KM, koje su donirane za liječenje dječaka Akila iz Sarajeva, kojem je dijagnosticiran tumor na mozgu.
4.

JUN

Sekcija mladih regije Sjeverozapad donirala je higijenske pakete, pakete hrane i igračaka za dvije socijalno ugrožene porodice u Novoj Topoli (opština Bosanska Gradiška). Posjeta je organizovana u saradnji sa OO Crveni krst Gradiška, s kojim sekcija mladih sarađuje već duži niz godina.
7 – 14.

JUN

Članovi svih 5 regija Sekcije mladih STBIH učestvovali su na ljetnoj konferenciji mladih Sindikata trgovine Norveške. Tokom ove posjete, organizovan je i sastanak sa zamjenicom gradonačelnika Osla, Khamshajinz Gunaratnam, koja je ujedno i najmlađa osoba koja je ikada obavljala tu funkciju. Predstavljeni su projekti i aktivnosti realizovane od strane našeg sindikata, koji su ponovo naišli na podršku kolega iz Norveške, s kojima ćemo imati još bolju komunikaciju i saradnju nakon ove posjete. U posjeti učestvovali 10 mladih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.
24.

JUL

Sekcija mladih regije Sarajevo učestvovala u akciji uređenja dvorišta roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka. U jednodnevnoj volonterskoj akciji, rađeno je na uređenju zelenih površina, farbanju ograde, sađenju biljaka i pravljenja cvijećnjaka, postavljanju kanti za smeće, postavljanju klackalica i drugih igračaka na otvorenom; Nakon završetka radova, mladi su imali cjelodnevno druženje sa štićenicima roditeljske kuće; U uređenje parka uloženo je 2000,00KM, a 10 članova Sekcije mladih učestvovalo je u ovim aktivnostima.
23.

SEPTEMBAR

Sekcija mladih regije Centralna Bosna organizovala je turnir mjesnih zajednica općine Žepče u odbojci i malom fudbalu, a u saradnji sa MZ „Zenički put“; Turnir je održan 23. septembra 2018. godine sa većim brojem učesnika, a medijski je popraćen od strane radija „Žepče“ i web portala Zepce.ba; U organizaciji turnira, ispred STBIH Mladih, učestvovalo je pet članova, a kao priznanje za dobar projekat, predsjednik MZ „Zenički put“ uputio je Sekciji mladih STBIH zahvalnicu za realizaciju projekta i ostvarenu saradnju, koja će biti nastavljena i u budućnosti.
20 – 21.

OKTOBAR

Sekcija mladih regije Tuzla učestvovala je na treningu za voditelje edukativnih aktivnosti organizovanom od strane Društveno – edukativnog centra za obrazovanje i cjeloživotno učenje „AGORA“ Tuzla, kao predavačica, a tematske radionice ticale su se Zakona o radu, prava radnika, mehanizama zaštite radnika i vrstama ugovora o zaposlenju. Predstavljen je i rad STBIH-a. Treningu je prisustvovala i Hanumica Omerbegović koja je vodila diskusiju sa učesnicima nakon svake radionice. Trening je održan 20 – 21. oktobra, 2018. godine.
NOVEMBAR (cijeli mjesec) Sekcija mladih regije Centralna Bosna uspostavila je saradnju sa Gorskom službom spasavanja (GSS) općine Žepče. Tom prilikom, STBIH je GSS Žepče donirao 11 pari kombinezona koji će im olakšati budući rad. Organizovan je i dvodnevni izlet u prirodu, planinarenje na Matinski Vis, te predavanje o radu GSS, kao i prezentacija Sekcija mladih i neformalno druženje. Pored toga, koordinator Sekcije mladih Dražen Janko i predsjednik GSS Žepče učestvovali su i u jutarnjem programu radija Žepče. U realizaciji projekta učestvovali su mladi iz Žepča i Zavidovića.
29.

NOVEMBAR

Sekcija mladih regije Tuzla učestvovala je na sastanku sa predstavnicima Društveno – edukativnog centra za obrazovanje i cjeloživotno učenje „AGORA“ Tuzla gdje su predstavnici centra dobili smjernice za anketiranje radnika, te su finalizirani upitnici kojima će se ispitivati položaj radnika.
6.

DECEMBAR

Sekcija mladih regije Sarajevo učestvovala je na Zimskom diplomatskom bazaru, održanom 6. decembra 2018. godine u Centru Skenderija, a bazar je okupio oko 30 ambasada i više od 120 organizacija civilnog društva, uključujući i STBIH, što smatramo veoma važnom promocijom STBIH, imajući u obzir važnost i veličinu događaja; Na štandu STBIH Mladih prikupljeno je 720,00KM koje su donirane djeci sa posebnim potrebama, djeci bez roditeljskog staranja i djeci iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe.
18.

DECEMBAR

Sekcija mladih regije Sjeverozapad donirala je 20 dječijih paketića Savjetu učenika Gimnazije Gradiška koji će dalje iste distribuirati u saradnji sa OO Crveni krst Gradiška djeci iz višečlanih socijalno ugroženih porodica sa područja opštine Gradiška.
19.

DECEMBAR

Sekcija mladih regije Tuzla organizovala je prikupljanje higijenskih paketa, hrane, odjeće, posteljine i dječjih igračaka. Prikupljena su 32 paketa hrane i higijenskih potrepština, kao i 32 dječija paketića, čiji je cilj uljepšavanje praznika onima kojima je to potrebno – imigrantima, koji trenutno borave u veoma teškim uslovima na teritoriji Bosne i Hercegovine, često spavajući vani, na hladnoći, bez osnovnih sanitarnih uslova.