Slobodni za praznike!

Slobodni za praznike: Obraćanje predsjednice STBIH

 

Živimo u zemlji gdje nema dostojanstva za radnike. Radimo u sektoru u kojem vlada potpuna anarhija kada su u pitanju radnička prava i u kojem su primanja radnika nedovoljna za zadovoljenje osnovnih potreba.

Mi kao Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti STBIH se godinama trudimo opstati u ovim surovim okolnostima i kao sindikat i kao predstavnik onih radnika koji vjeruju u nas. Za razliku od borbe za radnička prava u drugim zemljama mi ovdje se moramo boriti sa vlastima, sa poslodavcima ali vrlo često i sa sindikatima koji su izdali povjerenje radnika i konstantno rade protiv njihovih interesa.

Pitanje rada u dane praznika je rak rana za nas u STBIH. Godinama pokušavamo ovo pitanje staviti na dnevni red vlasti Bosne i Hercegovine. 2015. smo od Vijeća ministara tražili da 1.maj bez obzira na sav politički, historijski ili bilo kakav drugi sporni BH kontekst proglasi državnim praznikom i propiše stroge sankcije za sve one koji to ne poštuju. Nažalost dobili smo odgovor da u BIH ne postoji politička volja da se donese zakon o praznicima. Zakon o praznicima RS postoji ali se on također poštuje selektivno i vrlo često zavisno od lokalnih vlasti. U Federaciji Zakon o praznicima ne postoji, također je postao političko pitanje. Premijer FBIH donese uredbu o neradnim danima koja kao mjera nije obevezujuća. U stvarnosti je sve ovo samo alibi za konstantu segregaciju  u smislu korištenja prava na slobodne dane u dane praznika pri čemu oni koji plaće primaju iz budžeta i kojima su vlasti poslodavci ponovo bivaju privilegovani u odnosu na one koji svoju egzistenciju zarađuju u privatnom sektoru.

Pokušali smo ovo pitanje zagovarati i kod opozicionih stranaka čija je politička orjentacija zaštita i promocija radničkih prava. Pokrenute su ođređene inicijative koje su utihnule onog momenta kada su počeli pregovori o konstituisanju vlasti. Imali smo vrlo jasne dogovore uoči izbora i kako to obično biva bili razočarani kad upravo ta opcija nakon što dobije premijersko mjesto u KS nema vremena da razgovara na temu radničkih prava i prava na slobodan dan praznikom jer Bože moj, nije to njihova nadležnost.

Za nas u STBIH je dosta priče o nadležnostima i političkoj volji i zakonima. Danas se obraćamo svima onima koji rade u dane praznika, onima čije majke kćerke i sestre rade u dane praznika. Obraćamo se u nadi da ćemo pokrenuti revoluciju onih kojima je dosta izgovora i praznih alibija. Znamo da svako od vas poznaje neku kasirku koja svaki dan pakuje vaš hljeb i mlijeko i za koju znate da rade uvijek kad vi ne radite. Evo spremni smo doći na vaše kauče jer znamo da vi ne možete i nećete doći pred skupštine i vlade da o tome govorimo Molimo vas za par minuta vašeg vremena  kojem ćete reći dosta su radnici u trgovinama radili za praznik. Voljeli bismo da nas u naredni sat vremena ali i u narednim danima  i sedmica zatrpate vašim vido porukama i vašim porukama koje ćemo iskoristiti da pokažemo da ovaj vrlo legitiman i vrlo životan zahtjev ima iza sebe masu od nadamo se više desetina hiljada ljudi.

Nas, trgovce  ne smatraju bitnim . Nismo mi njihova glasačka mašinerija. Pomozite nam da im pokažemo da iza nas ipak stoji mašinerija. Snažna i moćna i uticajna internet mašinerija. A Arapsko proljeće, Occupy wallstreet, Metoo sve su to pokreti koji su napravili velike proimjene u društvu a pokrenula ih je upravo ta mašinerija.

Ovim protestom mi ćemo pokušati pokrenuti promjene u svakodnevnom životu svake radnice u trgovini u cijeloj BIH. Od toga koliko jaka mašinerija bude iza nas zavisi koliko velika promjena će biti. I zato, u ime svih onih koji nisu slobodni za praznike dajte nam svoju podršku sa #slobodnizapraznike. I budite oštri! To je bar na internetu danas lako.

Mersiha Beširović, predsjednica STBIH