Novosti

“POSAO + PLATA = ŽIVOT + DOSTOJANSTVO”

TRECI KONGRES STBIH

 

Treci Kongres STBIH pod udarnim nazivom koji poziva na osvrt prema sve lošijoj socijalnoj situaciji radnika u trgovini I njihovih familija održan je 24.septembra 2005.godine u Sarajevu. Kongres je okupio 30 delegata I veliki broj domacih I stranih gostiju. Kongres je bio istorijski u smislu da je STBIH prvi sindikat u regiji zapadnog Balkana pa I cjelokupne Evrope koji je dao izvršnu I upravnu moc nekoj od svojih sekcija.Na zahtjev Sekcije žena STBIH te na osnovu zakljucaka Konferencije žena održane dva dana ranije, delegati Kongresa su jednoglasno podržali izbor predsjednice Sekcije žena STBIH na mjesto Potpredsjednice sindikata. Ovo je jedinstven iskorak u promoviranju položaja žena u upravnim I odlucujucim tijelima sindikata.

 

Znacajno mjesto na Kongresu imala je I Sekcija mladih sindikata koja je svoj rad predstavila na nacin svojstven mladima.Ova sekcija imace ubuduce punopravnog predtsvanika u njavišim tijelima sindikatan a sa daljim angažmanom uslijedice I dalji napredak ove sekcije u smisli kakav je ostvarila sekcija žena.

 

Kongres je usvojio Programske ciljeve I niz Kongresnih dokumenata a na mjesto predsjednika ponovo je izabrana Azra Šehbajraktarevic.

 

Kongres je trajao jedan dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *