Novosti

Saopštenje za javnost: NEMA LEGALNIJEG I LEGITIMNIJEG ZAHTJEVA OD ONOG ZA HITNO POVEĆANJE MINIMALNE PLAĆE ČAK I AKO ONO DOLAZI OD NELEGALNE I NELEGITIMNE ORGANIZACIJE KAKVA JE SSSBIH!

U povodu najavljenog protesta sindikalaca predvođenih nelegalnim i nelegitimnim samopostavljenim predsjednikom Selvedinom Šatorovićem, te sve češćim medijskim objavama kojima se osporava valjanost i sindikata a samim  tim i povoda za zakazane proteste, Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti STBIH želi jasno iznijeti svoj stav i riješiti eventualne dileme o tome da li ili ne podržavamo ovaj protest. Iako nelegalan i nelegitiman predsjednik i nelegalna, nelegitimna i korumpirana organizacija koja svakodnevno urušava ugled i dignitet radničkog pokreta, za STBIH ne postoji legitimniji i legalniji zahtjev od zahtjeva za hitno i značajno povećanje minimalne plaće. Žalosno je da čelni ljudi saveza sindikata i granskih sindikata umjesto da zajedničkim snagama izvrše pritisak da do ovog povećanja dođe otvoreno diskredituju jedni druge čime potpuno bacaju u sjenu ono što je jedino bitno a to je da povećanje plaća dođe bez obzira na sve. Također je žalosno da se traži povećanje plaće, a pritom se plaća uskraćuje onim ljudima kojima ste poslodavac. Upravo na ovaj način je uništeno povjerenje u sindikat.

Radnici i radnice posebno oni koji rade u realnom sektoru ne mogu čekati na realizacije kojekakvih Platformi o saradnji koje potpisuju pojedini granski sindikati sa Udruženjem poslodavaca FBIH stvarajući utisak socijalnog partnerstva u momentu kada je gotovo cijeli realni sektor bez kolektivnih ugovora. Također  nemaju više strpljenja ni razumjevanja  za izjave po kojima se svi slažu da se minimalna plaća mora povećati ali se to nikako ne dešava. Sa druge strane itekako su zaslužili da njihove interes aritkuliše legitimna, legalna, trasnparentna i reprezentativna organizacija koja će argumentirano stati iza svojih zahtjeva, a ne paušalno populistički praviti neefektivne performanse čime samo umanjuje ionako slabe izglede za uspjeh radničke borbe.

STBIH ne želi biti dio ni jednog ni drugog tabora ali ćemo pozdraviti svakoga ko uspije osigurati da radnici i radnice u realnom sektoru sljedećeg prvog u mjesecu odnesu značajno veći iznos plaće svojim kućama.  Također smatramo da je krajnje vrijeme da sindikalni lideri ostave svoje sujete, ega i lične interese po strani i umjesto za protivničke tabore počnu igrati za jedan jedini ispravan tabor – onaj radnički!

 

Sarajevo, 24.06.2021.