Novosti

Skupština SSSBIH: Sindikati izabrali novo rukovodstvo

Dana 12.02.2020. šesnaest granskih sindikata, među kojima je i STBiH, održali su skupštinu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo i na kojoj su se u zakonskim okvirima usvojili svi akti i principi rada u narednom periodu. Nadamo se da će ovaj pokušaj vraćanja sindikalnog pokreta onima kojima on i pripada – radnicima, okončati dugogodišnju anarhiju u SSSBIH. STBiH je još 2011. rekao odlučno NE svim zloupotrebama i malverzacijama u sindikatu. Kamo sreće da su i ostale kolege i kolegice tada imale hrabrosti i odlučnosti da nas podrže! U tom slučaju ne bismo izgubili za radnike u BiH dragocjenih 9 godina.

Kako smo tada bili hrabri, isto tako se ni sada nećemo libiti reći ponovo NE, ako budemo vidjeli da se istorija ponavlja. Ne želimo savez koji će biti sam sebi svrha niti savez u kojem će se praviti dilovi po kafanama. Od novog predsjednika tražimo da u svoj program, pored onih već poznatih prioriteta kakvi su povećanje minimalne plaće, zakon o sindikatima i sl, već u prvoj godini mandata uvrsti borbu za slobodne praznike za sve radnike i slobodnu nedjelju za trgovce. To je prioritet za STBiH i očekujemo da to bude prioritet i za SSSBiH.

Delegacija STBiH je brojala 9 delegata. Od toga 5 žena i 4 muškarca. Četiri delegata dolaze ispred sekcije mladih. Delegacija STBiH je jedina na ovoj Skupštini koja je među delegate delegirala svoje mlade lidere. Također smo jedina delegacija koja ima delegate koji dolaze iz RS. Za novog predsjednika SSSBIH izabran je Mevludin Bektić.