Slobodni za praznike!

STBIH: SDA i HDZ ostavili radnike na milost i nemilost vlasnika kapitala, dostojanstven rad priznaju samo svojoj glasačkoj mašineriji

Zastupnici SDA i HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici nisu podržali Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, kroz koji bi se radnicima zaposlenim u sektoru trgovine omogućilo korištenje slobodnog dana u vrijeme praznika.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) razočaran je ovakvim stavom zastupnika SDA i HDZ-a, koji su svojim glasanjem, kako ističu iz STBIH, još jednom pokazali kako zaposlene u ovom sektoru smatraju radnicima drugog reda.

„Iako su u vise navrata obećavali, danas su vladajuće stranke u FBiH pokazale da ih apsolutno ne dotiče realnost koju žive radnice i radnici u trgovini.

Ponovo su pokazali da isključivo pravo na dostojanstven rad priznaju samo svojoj glasačkoj mašinerije u javnom sektoru, dok su radnike iz privatnog sektora potpuno prepustili milosti i nemilosti vlasnika kapitala“, stav je predsjednice STBIH Mersihe Beširović.

Beširović je istakla kako ovo pitanje nije bilo samo pitanje slobodnih dana, nego i pitanje patriotizma na koji vladajuće stranke u FBiH toliko polažu pažnje, barem deklarativno.

„Jer kako očekivati da djeca trgovaca vole ovu zemlju i ostaju u njoj kada im oni koji su na vlasti vrlo direktno uskraćuju pravo da slave praznike ove zemlje?!

STBiH od ovog neće odustati. Nastavit ćemo borbu sa onima koji su nas danas podržali u nadi da će vrlo skoro upravo oni imati većinu u Parlamentu FBiH. Na trgovcima je da svojim izlaskom na izbore 2022. kojih mora biti, daju svoj maksimum da to i bude tako“, kazala je Beširović.

Alma Kratina, zastupnica Demokratske fronte, čiji je klub i uputio u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, istakla je kako su SDA i HDZ pokazali potpuni nedostatak brige za radnike i mogućnost da se napravi značajan korak naprijed u unaprjeđenju radničkih prava.

„Dok već godinama svjedočimo nedostatku političke volje za usvajanje  Zakona o praznicima na državnoj razini, a istovremeno Općinska vijeća donose svoje Odluke o neradnim danima dalje se produbljuje diskriminacija prema radnicima u zavisnosti od toga u kojoj općini žive.

Vlada Federacije nije imala spremnosti za rješavanje ovog pitanja i teško je to očekivati u narednom periodu“, kazala je Kratina.

Kratina je najavila kako će, s obzirom na to da je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona u unutrašnjoj trgovini vraćen u Nacrt,  Klub zastupnika Demokratske fronte organizirat Javnu raspravu nakon koje će se ponovo o ovom važnom zakonu raspravljati u Predstavničkom domu.