centralna bosnaSTBIH MLADI

Zašarenio se centar Zenice: Dan u znaku kreativnosti i humanosti

 

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je upriličen Šareni pazar na kojem je svoje proizvode predstavilo više od 20 mladih te osam udruženja.

Učesnici su na svojim štandovima predstavili raznovrsnu ponudu unikatnih proizvoda vintage i novih, dizajnerskih komada nakita, ukrasnih predmeta, ali i drvenih predmeta sa ručnom obradom.

Na današnjem pazaru učestvovali su i predstavnici osam zeničkih udruženja i to: Štand za Filipa, Budi mi prijatelj, Dlan, Input, Lotos, Ljubičica, Zvjezdica i Hedija.

Prema riječima organizatora, cilj ovakvih događaja je promovisanje rada sekcije mladih i samog sindikata kao važnog instrumenta u borbi za radna prava.

“Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti iz dana u dan ulaže veliku energiju da radnicima i radnicama iz ovog sektora vrati dostojanstven rad. Šareni pazar je projekat koji mladim kreativcima omogući da makar jedan dan dostojanstveno rade i pokažu kako su mladi u našoj zemlji ipak aktivni i da se trude izboriti sa svim negativnim dešavanjima u našoj zemlji, a koja ih direktno pogađaju”, izjavila je koordinatorica sekcije mladih STBiH regije Centralna Bosna, Alma Bajramović.

Mladi učesnici današnjeg Šarenog pazara svojim učešćem pomogli su liječenje Zeničanina Filipa Blaževića koji boluje od teškog oblika leukemije. Mladi fotograf Armin Durgut i fotografkinja Larisa Gluhić danas su na humanitarnom štandu izložili svoje najbolje fotografije koje posjetioci mogu kupiti po cijeni koju oni odluče.

“Pratio sam sve humanitarne akcije u Zenici za Filipa Blaževića i onda mi je sinula ideja da na ovom pazaru predstavim svoje fotografije koje se prodaju po slobodnoj cijeni, a sav prihod će naravno biti doniran za liječenje Filipa. Fotografija je bila moj način da učestvujem u prikupljanju novca za našeg sugrađanina i svakako želim se zahvaliti ljudima koji su pomogli da moja ideja postane stvarnost”, kazao je Durgut.

Šareni pazar je otvoren danas do 21 sat, kada će učesnicima biti podijeljene zahvalnice, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da se odazovu i posjete štandove mladih i kreativnih umjetnika iz Banje Luke, Tuzle, Sarajeva, Tešnja i Zenice.

image00

10881530_1586704064881770_146974357527107916_n

10881544_1586709038214606_3641001184391383157_n