STBIH MLADI

IZVJEŠTAJ O AKTIVNOSTIMA U 2017. GODINI

 

UVOD

 

Sekcija mladih Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH Youth) je 2017. godinu počela redovnim izvještajima za 2016. godinu, te detaljnim planiranjem svojih aktivnosti za 2017. godinu, a nakon sastanaka sa grupama na nivou regija. Od 2017. godine se očekivalo da bude godina u kojoj će se stabilizovati odnosi unutar Sekcije mladih, te iz koje će se izaći sa 5 regionalnih koordinatora iz svih 5 STBIH regija koji svojim kapacitetom mogu da budu samostalni nositelji aktivnosti sa jednakim budžetom za 2018. godinu.

Kako je 2017. godina kongresna godina za STBIH, i u Sekciji mladih su provedeni izbori za predsjednika, te koordinatore regija i to na redovnom Kongresu STBIH Mladi održanom u julu 2017. godine u Trebinju. Ujedno je to bila i zajednička aktivnost STBIH Mladi u protekloj godini.

STBIH Mladi su posebno bili aktivni na lokalnom nivou u protekloj godini. Tako su grupe mladih svoje aktivnosti provele u više od 10 gradova Bosne i Hercegovine (od Bihaća do Trebinja), a u svrhu ispunjavanja zajednički dogovorenog cilja – što više mladih BiH ima pristup aktivnostima STBIH Mladi.

 

 

ORGANIZACIONA STRUKTURA STBIH MLADI

 

  1. Berina Beširović, koordinatorica regije Sarajevo
  2. Dino Peco, koordinator regije Hercegovina
  3. Jasmina Alić, koordinatorica regije Tuzla
  4. Dražen Janko, koordinator regije Centralna Bosna
  5. Nikola Toljagić, koordinator regije Sjeverozapad i predjednik Sekcije mladih

 

 

REALIZOVANE AKTIVNOSTI

 

JANUAR, 2017. godine

Planiranje redovnih aktivnosti za 2017. godinu

Sastanci sa članovima STBIH Mladi na nivou regija

 

FEBRUAR, 2017. godine

19.02.2017.     Održana prva radionica „STBIH Youth – WAKE UP!“ u Banjoj Luci na temu sindikalnog udruživanja i radničkih prava. Radionicu su vodili članovi Sekcije mladih (regija Sjeverozapad), a cilj je bio promocija STBIH Mladih i STBIH uopšte. Radionici je prisustvovalo sedam mladih, od kojih su neki istakli da žele biti uključeni i u budućim aktivnostima.

23.02.2017.     Održana druga radionica „STBIH Youth – WAKE UP!“ u Bosanskoj Gradišci na temu sindikalnog udruživanja i radničkih prava. Radionicu su vodili članovi Sekcije mladih (regija Sjeverozapad), a učesnici radionice bili su učenici Gimnazije Gradiška (Savjet učenika). Ukupan broj učesnika bio je 17, od čega je 5 učesnika pristupilo Sekciji mladih te će biti uključeni u buduće aktivnosti.

 

MART, 2017. godine

Redovni sastanci sa članovima STBIH Mladi na nivou regija

 

APRIL, 2017. godine

08.04.2017.     STBIH Mladi (regija Hercegovina) započeo je projekat „Druženje, pomoć i edukacija štićenika JU Dom za nezbrinutu djecu – Egipatsko selo Mostar“. Tog dana organizovan je izlet štićenika doma i članova Sekcije, sa igrama bez granica, i cjelodnevnim druženjem, gdje su dogovoreni i sljedeći koraci saradnje.

13.04.2017.     Članovi STBIH Mladi (regija Hercegovina) održali su prvu posjetu JU Dom za nezbrinutu djecu – Egipatsko selo Mostar u okviru koje su pomagali djeci-štićenicima doma u vaspitno – obrazovnom procesu (učenje, pisanje domaćih zadataka, seminarskih radova, razgovori, druženje). Posjete su nastavljene i u naredna dva mjeseca.

25.04.2017.     Održana treća radionica „STBIH Youth – WAKE UP!“ u Prijedoru na temu sindikalnog udruživanja i radničkih prava. Radionicu su vodili članovi Sekcije mladih (regija Sjeverozapad), a učesnici su bili 3. razred Ugostiteljsko – trgovačke škole Prijedor (zanimanje – trgovac/III stepen). Od ukupno 18 učesnika, 10 je pristupilo Sekciji mladih.

 

MAJ, 2017. godine

17.05.2017.     Članovi STBIH Mladi (regija Tuzla) bili su gosti u programu uživo radija Vesta Tuzla gdje su promovisali svoje aktivnosti i pozvali mlade da im se pridruže.

 

JUN, 2017. godine

07.06.2017.     Održana je posljednja posjeta JU Dom za nezbrinutu djecu – Egipatsko selo Mostar u okviru projekta STBIH Mladi (regija Hercegovina). U ukupno dva mjeseca, više od 13 volontera STBIH Mladi učestvovalo je u stalnim posjetama Domu. Ukupno je održano 10 posjeta štićenicima Doma.

 

JUL, 2017. godine

14 – 16.07.      Održan četrvrti omladinski kamp „re:KREA(k)CIJA 2017“ na kojem je učestvovalo 16 učesnika iz Bihaća, Bosanskog Petrovca, Banja Luke, Bosanske Gradiške, Prnjavora i Jajca. Tema kampa bila je „Budi promjena – Be the change!“, a većina učesnika je ostala aktivna i u budućim aktivnostima.

28 – 30.07.      Organizovan je redovni Kongres STBIH Mladi u Trebinju kao zajednička aktivnost u 2017. godini. Učestvovale su grupe iz regija Sjeverozapad, Tuzla, Sarajevo i Hercegovina. Zbog izostanka učešća grupe iz regije Centralna Bosna (odlaska koordinatorice u posljednji čas) nisu provedene izborne aktivnosti, ali su dogovorena osnovna načela i aktivnosti za period od naredne 2 godine.

 

AVGUST, 2017. godine

11 – 18.08.      Članovi STBIH Mladi (regija Sarajevo) učestvovali su u aktivnostima Sarajevo Film Festivala 2017. Šest članova STBIH Mladi je volontiralo na festivalo, a kroz aktivnosti su promovisane aktivnosti STBIH Mladi. Koordinatorica STBIH Mladi Sarajevo i koordinatorica volontera SFF sklopile su saradnju i kada je u pitanju volontiranje na SFF narednih godina.

 

SEPTEMBAR, 2017. godine

18.09.2017.     Održan prvi sastanak članova STBIH Mladi i učenika Trgovačke škole u Sarajevu, gdje su dogovoreni dalji koraci za pripreme zatvaranje kongresa STBIH.

28 – 30.09.      Održan kongres 6. kongres STBIH „Na pravoj strani!“ na kojem su učestvovali i predstavnici Sekcije mladih. Koordinatori su zajedno sa članovima regije Sarajevo pripremili tačku za zatvaranje kongresa u hotelu „Evropa“ u Sarajevu. Pored toga, koordinatori Sekcije bili su govorinici na različte teme kongrese.

 

OKTOBAR, 2017. godine

12.10.2017.     Održana ulična akcija „Zašto STBIH?“ u Bihaću (regija Sjeverozapad) na kojoj su aktivisti STBIH Mladi dijelili promotivni materijal i pristupnice STBIH građanima Bihaća, sa akcentom na zaposlene u trgovačkom sektoru (radnici trafika, prodavnica i sl.)

20.10.2017.     Održana volonterska akcija u Bosanskom Petrovcu (regija Sjeverozapad). Akciju su pokrenuli volonteri STBIH Mladi iz Bosanskog Petrovca, koji su nakon dobijanja potvrde od Općine Bosanski Petrovac okupili mlade iz MSŠ Bosanski Petrovac, te jedan dan izdvojili za uređenje gradskog parka i farbanje klupa u gradskom parku. Ovo je bila prva aktivnosti STBIH Mladi u Bosanskom Petrovcu.

22.10.2017.     Volonteri STBIH Mladi iz Banja Luke (regije Sjeverozapad) posjetili su azil za pse u Banja Luci, te volontirali jedan dan u azilu. Tom prilikom su im uručili hranu, te jedan dan proveli pomažući u redovnim aktivnostima u azilu.

26.10.2017.     Aktivisti STBIH Mladi (regija Sarajevo) posjetili su Roditeljsku kuću za djecu oboljelu od raka u Sarajevu, te im uručili preko 20 poklon paketa i proveli dan sa djecom iz Roditeljske kuće. U dogovoru sa nadležnim osobama iz roditeljske kuće STBiHmladi iz regije Sarajevo isplanirali su nekoliko aktivnosti u skorijoj budućnosti.

 

NOVEMBAR, 2017. godine

15.11.2017.     Berina Beširović i Nejira Pašić (regija Sarajevo) učestvovale su na konferenciji Nezaviskog sindikata šumarstva, predare drveta i papira BiH. Na konferenciji su predstavljene aktivnosti i ciljevi Sekcije mladih STBIH, a izražen je obostrani interes za saradnju sekcija mladih ova dva sindikata.

17.11.2017.     Održan je evaluacijski sastanak Odbora regionalnih koordinatora STBIH Mladi na kojem je usvojem novi Pravilnik o radu i ustrojstvu STBIH Mladi, te novi vizuelni identitet. Na sastanku su potvrđeni svi koordinatori, te predsjednik STBIH Mladi.

23.11.2017.     STBIH Mladi (regija Hercegovina) organizovala radionicu o prevenciji mobinga na radnom mjestu, na kojoj je učestvovalo 8 mladih – najaktivnijih članova sekcije mladih iz Mostara, a radionicu je vodila Ivona Čarapina-Zovko. Radionica je održana u Hajdučkim vrletima u parku Blidinje.

 

DECEMBAR, 2017. godine

09.12.2017.     STBIH Mladi (regija Sarajevo) tradicionalno su učestvovali na Zimskom diplomatskom bazaru održanom u Sarajevu. Uz pomoć sponzora (Pekara „Mrvica“, Slastičarna „Vatra“ i stranica „Mafine-Kolačići“) prikupljeno je 652,00KM koje su donirane u humanitarne svrhe. Cilj ove aktivnosti je promocija STBIH, budući da je bazar veoma posjećen događaj, te promocija humanosti.

13.12.2017.     Kao druga aktivnost projekta „Prevencija mobinga na radnom mjestu – šta i koliko mladima to znači, te mogu li utjecati na to“, članovi STBIH Mladi (regija Hercegovina) kreirali su informativnu brošuru o prevenciji mobinga „Prepoznajte i spriječite mobing“ koju su dijelili građanima Mostara.

19.12.2017.     STBIH Mladi (regija Tuzla) u saradnji sa učenicima JU Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla i članovima KUD „Bukinje“ organizovali su priredbu i druženje sa korisnicima usluga JU „Hotel Dom penzionera“ Tuzla s ciljem uljepšavanja praznika starijim osobama, korisnicima ove ustanove. Tom prilikom uručen im je poklon paket sa društvenim igrama koje ća zimske dane učiniti interesantnijim. Dogovorena je i dalja saradnja sa JU „Hotel Dom penzionera“ Tuzla.

29.12.2017.     Izvršena je podjela novogodišnjih poklon paketa za 65 djece i odraslih osoba sa mentalnim poteškoćama u okviru projekta „Dodjela novogodišnjih poklona osobama sa posebnim potrebama“ koji je provela Sekcija mladih u Žepču (regija Centralna Bosna).