Novosti

Gdje je šef Sindikata koji zarađuje 3.500 KM dok su radnici na ulici

 

Umjesto da javno podrži zahtjeve obespravljenih i opljačkanih radnika širom Federacije BiH koji već danima traže pravdu na ulicama, Ismet Bajramović, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), mogao se samo vidjeti uz poslodavce i vlast.

Vrtoglave zarade

Reakcija i SSSBiH izostala je kada su u pitanju protesti radnika “Aide”, “Konjuha”, “Krivaje”, “Feeroelektra”i desetina drugih firmi. Obespravljeni radnici na sami su se okupljali pred vladama, kantonima i uništenim firmama kako bi spasili radna mjesta.

Za to vrijeme Bajramović je kako upozoravaju radnici, šutio i ubirao novac, s obzirom na to da njegova mjesečna primanja prelaze čak tri prosječne plaće. Tako Bajramović za svoj nerad za godinu dana zaradi čak 42.000 KM, a mjesečno 3.500 KM, dok radnici koje je ostavio na cjedilu i njihove porodice nemaju šta da jedu, a neki od njih koji imaju sreću da rade mjesečno dobiju tek 500 maraka, jedva da prežive.  

S druge strane, Bajramović je od plaće u iznosu 980 KM, koliko je 2004. godine primao kao predsjednik Sindikata metalaca, Bajramović je itekako napredovao.

– Osnovna plaća Bajramovića iznosi 2.540 KM. Topli obrok je osam KM po danu, a 500 KM mjesečno prima i kao član Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) BiH. Dakle, Bajramović za mjesec dobije 3.500 KM  – kaže naš sagovornik.

Plaća čelinku SSSBiH i njegovim pomoćnicima, koja premašuje 2. 500 KM namiruje iz budžeta Saveza, koji u ovoj godini iznosi blizu milion KM, ali i iz sredstava od članarina.

Sindikalni vođa iako je sam najavljivao generalne štrajkove i proteste radnika tokom maja pred skupštinama i vladama, ni to obećanje nije ispunio. Zanemario je i činjenicu da je tokom njegovog četverogodišnjeg mandata bez posla ostalo više od 40.000 ljudi!

Kriju podatke

Bajramovićev SSSBiH vrtoglave mjesečne zarade ostvaruje i od izdavanja prostorija Doma sindikata, zgrade u centru Sarajeva. Prema nezvaničnim podacima, godišnji prihodi Bajramovićevog sindikata iznose oko milijun maraka od izdavanja poslovnih prostora i članarine, no ne zna se gdje taj novac završava.

U sindikatu jučer nisu bili raspoloženi da govori o primanjima koja ostvaruju čelnici SSSBiH, kao ni o godišnjem prilivu sredstava od članarina.

Najavljivao generalne štrajkove

Bajramović, iako je sam najavljivao generalne štrajkove i proteste radnika tokom maja pred skupštinama i vladama, ni to obećanje nije ispunio. Zanemario je i činjenicu da je tokom njegovog četverogodišnjeg mandata bez posla ostalo više od 40.000 ljudi!

 

3.500 KM mjesečno prima Bajramović
500 KM plaća radnika