STBIH MLADI

Izvještaj o radu za 2019. godinu

1. Uvod

Ovim izvještajem obuhvaćene su sve regije Sekcije mladih STBIH – Sjeverozapad, Centralna Bosna, Tuzla, Sarajevo i Hercegovina. Kako 2019. godina označava godinu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, te smjenu generacija STBIH Mladih, evidentno je manji broj aktivnosti provedenih tokom godine. Regija Tuzla, zbog manjka članova, nije provela ni jednu projektnu aktivnost u navedenom periodu. Ostale regije su realizovale određene projektne aktivnosti, s tim što sve regije planiraju aktivnosti za mjesec decembar.

2. Zajedničke aktivnosti

STBIH Mladi nisu organizovali posebnu zajedničku aktivnost između svih regija, ali su sve regije dale doprinos u obilježavanju 29. Aprila – Dana STBIH. Pored toga, održan je sastanak članova STBIH Mladi sa Lizettom Nilsson, Sindikat Handels Švedska. Nije bilo posebnih godišnjih sastanaka svih koordinatora.s

3. Lokalne aktivnosti

REGIJA SARAJEVO Berina Beširović, koordinatorica
“Radna akcija u roditeljskoj kući za djecu oboljelu od raka”
U okviru prve aktivnosti Regije Sarajevo grupa od devet mladih organizovala je i učestvovala u radnoj akciji čišćenja Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka u Sarajevu. Devet volontera je očistilo unutrašnjost, opralo vanjski inventar i pokosilo baštu Roditeljske kuće, a u sklopu akcije volonteri su donirali voće i povrće za kuhinju Roditeljske kuće. Ova aktivnost se sastojala od dvije radne akcije: prva je bila u aprilu, a druga je bila u augustu. Planiramo nastaviti radne akcije u Roditeljskoj kući i u 2020.

“Formiranje debatnog kluba”
Druga aktivnost realizirana u oktobru 2019. godine je formiranje debatnog kluba koji ima zadatak da motiviše mlade da se više uključe u diskusiju o aktuelnim socijalnim i političkim temama. U sklopu ovog projekta STBIH YOUTH će sarađivati sa studentskom asocijacijom Fakulteta političkih nauka u Sarajevu koji je ustupio prostor za održavanje debata i sesija. Učesnici debata su studenti i studentice Fakulteta političkih nauka, a debatni klub koji broji osam stalnih članova će prvu debatu održati u decembru 2019. godine. Plan je da, nakon afirmacije, debatni klub aplicira za donatorska sredstva kojima će finansirati svoj rad, ali STBIHyouth kao jedan od dva inicijatora formiranja kluba će finansirati debate u 2020. godini.

REGIJA CENTRALNA BOSNA Dražen Janko, koordinator
„Mala škola planinarenja“
U samoj pripremi projekta učestvovali su predstavnicima planinarskog društva Vis i Crvenog križa ZDK. Projekt je u svome cilju imao edukativni predznak za mlade sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti kroz promidžbu dobrih ideja i budućih partenstava.
Dana 17. 05. 2019. u 19h mladi sindikalci, njih 12 su vlakom došli na stanicu u Žepče, gdje su ih dočekli predstavnici triju organizacija. Potom su se kombijima uputili do dijela Matinskog Visa, te su potom nastavili pješice do samog vrha. Na mjestu je odžan a radionica „Mala škola planinarstva“. Pored toga, koordinator regije govorio je općenito o sindikatu, ciljevima i pravima sindikata, o provedenim projektima, kao i idejama i planovima za budućnost regije centralna Bosna. Potom je predstavnik crvenog križa Žepče Senaid Ajan, predstavio rad istog, i na praktičan rad demonstrirao moguće povrede, sanacije i sprečavanja istih. Sutradan 19. 05. obuka je nastavljene, sa crvenim krizom uz dodatne vježbe i slikovite prizore. Potom su svi učesnici otišli na najviši vrh Matinskog Visa koji iznosi 964m. Projekat su medijski promovisali Radio Žepče i Radio postaja Žepče.

REGIJA HERCEGOVINA Dino Peco, koordinator
“Panel diskusija sa uspješnim mladim ljudima iz BiH”
Odžana je panel diskusija (21.02.2019) sa četiri uspješne mlade osobe iz Bosne i Hercegovine, koje su odlučile ostati i graditi karijeru u svojoj domovini. Koordinator je držao kratki uvodni govor govoreći o sindikatu, i našem ogranku mladih. Nakon toga su svi govornici držali po 20 minuta govore o svojim moram reći vrlo interesantnim pričama. Nakon toga je bila panel diskusija između govornika, voditelja, pa i publike na kraju. Završili smo večer zajedničkim druženjem i opuštanjem u lobiju Sparka gdje smo svi zajedno razgovarali sa govornicima, između sebe i na taj način zaključili jednu predivnu priču sa isto tako predivnim i susretljivim ljudima. Procjenjuje se da je događaj posjetilo oko 100 mladih iz Mostara i okoline. Projekat je medijski promoviran preko: Bljesak, Dnevni list, hercegovino.info, indikator.ba, manager.ba, prvi.tv, dnevnik.ba, pogled.ba, mostarski.ba, ekskluziva.ba, bh.index.info, starmo.ba).

REGIJA SJEVEROZAPAD Nikola Toljagić, koordinator
“Omladinski volonterski kamp RE:KREA(K)CIJA 6”
U julu 2019. godine održan je šesti tradicionalni volonterski kamp re:KREA(K)CIJA na kojem je učestvovalo 8 mladih sa područja regije. Mjesto održavanja kampa je bila Bosanska Gradiška. Za razliku od prošlih pet godina, zabilježena je izuzetno manja zainteresovanost mladih za aktivizam. U okviru kampa održane su neformalne edukacije, kao i akcija dobrovljnog darivanja krvi na kojoj su učestvovali učesnici kampa. Cilj kampa je bio omasovljenje članstva STBIH Mladi, kreiranje akcionih planova za buduće aktivnosti, a prije svega druženje mladih iz različitih gradova regije, te iz oba entiteta. Svi učesnici kampa su bili zadovoljni programom, a dogovoreni su naredni koraci regije. Određene aktivnosti isplanirane na kampu će se naknadno realizirati u decembru/januaru. Medijska promocija: mreza-mira.com.

“Pomoć višečlanim porodicama u stanju socijalne potrebe”
Odnijet paket hrane i odjeće koju su prikupili članovi STBIH Mladi, regija sjeverozapad, u Crveni krst Gradiška kao naš pouzdan partner koji će iste distribuirati porodicama sa djecom koje su u stanju socijalne potrebe i nemaju nikakva stalna primanja. Dio sredstava kupljen je uz pomoć Sindikata trgovine Norveške, a dodatno su odjeću prikupili članovi regije iz različitih gradova. Slike sa uručenja pomoći ćemo objaviti naknadno.

4. Zaključak

U decembru 2019. godine biće realizovane dodatne aktivnosti unutar svih STBIH regija. U STBIH Mlade se u tekućoj godini priključilo nešto više od 20 novih članova, iako neke od pristupnica nisu do danas dostaveljene u glavnu kancelariju STBIH. Očekuje se da će u 2020. godini Sekcija biti aktivnija, sa većim brojem aktivnosti i novih članova, ali postoje veliki izazovi kod ispunjavanja tog cilja, budući da mladi odlaze, a srednjoškolci su sve manje zainteresovani za aktivizam.

Sarajevo, 03.12.2019.
Nikola Toljagić, koordinator STBIH Mladi