AGder og RogolandHKprojekti-aktuelnosekcija zena

STOP nasilju nad ženama u trgovini

Seminar Sekcije žena STBiH održan u Tuzli

Nasilje nad ženama kao izraz povijesno nejednake raspodjele moći između muškaraca i žena te povijesne neravnopravnosti spolova, prisutno je u svim razvojin fazama društva. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije,različite studije pokazuju da je u prosjeku između 10 i 50% žena iskusilo neki8 oblik fizičkog nasilja.Rizik od pojave naislja je veći u nekim profesijama.Htjeli bismo vjerovati da je nasilje utemeljeno samo u poslovima koji su tracionalno muški, no sasvim sigurno ima ga i u poslovima koji su tracionalno ženski kao npr. blagajnice, radnice u kioscima i slično.

stop violence against women

Upravo stoga, Sekcija žena STBiH je organizirala seminar na temu STOP nasilju nad ženama u trgovini kao osnovu za buduće konkretne akcije na ovom polju.SEminar je održan u Tuzli 12-13 novembra i prisustvovale su mu predstavnice novih članica STBIH iz KONZUM-a i OMEGE,izabrane predstavnice SEkcije žena iz svih kantona te kolegice iz Sindikata trgovine Norveške. Seminar je implementiran u sklopu HK projekta za regiju Tuzla koji sponzorišu kolege iz HK regije Agder og Rogoland.

Naislje nad radnom mjestu učesnicama seminara približila je dr.Jadranka Mikić, sociologinja sa kojom Sekcija žena STBIH sarađuje već dugi niz godina, dok je iskustva kolegica iz Norveške i pristup ovoj tematici  koji imaju sindikati iz Norveške objasnila i podjelila Peggy Hessen Folsvik, 2.potpredsjednica HK Norveške.

Učesnice su kroz niz radionica napravile listu prioriteta kao i plan buduće akcije Sekcije kad je u pitanju nasilje nad ženama u trgovini koji su u prilogu

 

LISTA PRIORITETA I BUDUĆE AKTIVNOSTI
SEKCIJE ŽENA STBIH

STOP nasilju nad ženama u trgovini

  1. Provesti edukaciju žena u radnim sredinama,na nivou radnog mjesta na temu mobinga
  2. Sprovesti interne istraživanje u STBIH na temu “Koliko znam i koliko imam podataka o mobingu?”
  3. Prezenmtirati rezultate istraživanja medijima i široj BH javnosti
  4. Predložiti Konfederaciji sindikata BIH i njenim sekcijama uključivanje nasilja na radnom mjestu u zakonsku regulativu
  5. Napraviti i distribuirati informativni materijal za članove STBIH na temu “Mobing i kako ga prepoznati?”
  6. Organizirati osmomartovsku kampanju pod istim sloganom: “STOP naislju nad ženama na trgovini!”