HKprojekti-aktuelno

Predstavljamo Vam: HSH NORVEŠKA

HSH-ORGANIZACIJA POSLODAVACA U TRGOVINI I USLUGAMA NORVEŠKE

“SOCIJALNI DIJALOG STAR VIŠE DESETLJEĆA”

 

HSH, Organizacija poslodavca u trgovini i uslugama Norveške organizacija je koja postoji više desetljeća a u svojim današnjim okvirima egzistira već jedanaest godina. U svom okrilju ima oko 10 000 firmi. Članarina koju one plaćaju iznosi 2,1% od bruto godišnjeg prihoda fime.

Većina članstva ove organizacije poslodavaca su firme iz sektora trgovine. Samo njih 1500 su firme iz područja druigh uslužnih djelatnosti a većina firmi paralelno ima svoje radnike učlanjenje u HK, Sindikat radnika u trgovini i uslugama Norveške.

Ove dvije organizacije već dugi niz godina imaju veoma dobre “neprijateljske” odnose. Zajednička saradnja ide od polja kolektivnih ugovora koje zaključene imaju u 25% trgovačkih firmi do zajedničkih akcija na polju doobrazovanja, protiv rada djece te generalnih akcija kakve su one u sferi porezne politike zemlje.

image12

Sture Artzen, predsjednik HK Norveške a ujedno i najzaslužnija ličnost za kontinuiranu podršku STBIH, čovjek je čija karizma plijeni ljude. Nije onda ni čudo da organizacija koju on predstavlja ima toliku podršku svojih članova. Na čelu HSH od prije nepune godine je I Kim Nordli, koji kao direktor za odnose sa sindikatom, na najbolji način predstavlja ono što je u našoj zemlji još uvijek tabu – ravnopravan socijlani dijalog.

 

Ova dva čovjeka iako u svakodnevnoj borbi za veće plaće radnicima, posjetili su BIH I FIET/UNI Projekat kao prijatelji i u cilju iznalaženja novih mogućnosti za pomoć sindikalni pokret BiH I društvo uopšte.

 

Kako radnički odnosi dobro funkcionišu, te na kojem je nivou socijalni dijalog u Norveškoj dovoljno govori podatak da trgovci u ovoj zemlji nisu štrajkovali od 1961. Godine, iako njihov sindikat, HK Norveške ima u svakom momentu spreman fond iz kojeg može isplatiti neto plaće svojim štrajkačima. Ovaj fond je, kako smo shvatili, ujedno i najveće oruđe kojim se ove dvije, samo naizgled suparničke organizacije, međusobno bore.

 

Treba li reći koliko fantastično sve to zvuči u trenucima kad se ispred zgrade Doma sindikata u Sarajevu svakodnevno izmjenjuju grupe nezadovoljnih štrajkača iz cijele Federacije BIH.
Dragi naši članovi, nije ovo bajka! Negdje u svijetu, u ne tako dalekoj Norveškoj, postoji i takva sindikalna stvarnost. Nadati nam se da ćemo barem nekad u budućnosti biti na tom nivou.