HKpoplaveprojekti-aktuelno

SOLIDARNOST NA DJELU – AKCIJA POMOĆI STBIH I HK NORVEŠKA

Bosna i Hercegovina je ponovo suočena sa katastrofom. Obilne kiše su uzrokovale poplave zbog čega su vlasti bile primorane da proglase stanje elementarne nepogode i evakuiraju hiljade ljudi iz njihovih domova.

Vandredno stanje je proglašeno u nekoliko dijelova BiH nakon pet dana obilnih kiša uzrokujući stanje koje je opisano kao najgora poplava u stoljeću. Vojska BiH koristi čamce da dostavi hranu i pitku vodu u odsječene domove, do kojih su putevi i mostovi prekriveni vodom.

Bujice su pokrenule i puno ozbiljnije probleme – pokretanje mina iz prethodnog rata. Vremenska prognoza nije dobra za naredna tri do četiri dana. Očekuje se još kiše!!!

Ponovo molimo za sve ljude u BiH, posebno za one koji su izgubili svoje domove.

ŞTBIH je uz pomoć i podršku HK Norveška i njegovh regija i podružnica pokrenuo akciju solidarnosti sa članovima STBIH pogođenim poplavama. U sklopu akcije svim članovima koji su oštećeni u poplavama podjeliće se po 100 KM. Danas je STBIH bio sa svojim članstvom u Maglaju i Doboju. Pored finansijske pomoći, članovima STBIH dostavljena je i pomoć u lijekovima, sredstvima za higijenu i čišćenje kao i gumene čizme i rukavice. Akcija se nastavlja. sutra smo u Zenici a naredne sedmice u Prijedoru, Banja Luci, Sanskom Mostu, Tuzli,Bijeljini…

Pored finansijske pomoći, radnicima smo donijeli i gumene čizme, rukavice, maske, ali i pelene i lijekove

Zahvaljujući našim ,dosada mnogo puta na djelu dokazanim, prijateljima iz HK Norge i njegovih regija, preko vikenda STBIH je skupio 20 hiljada KM pomoći. Iz svojih tekućih sredstava STBIH će obezbjediti još dodatnih 10 hiljada. Ovaj iznos će biti podjeljen solidarno svim članovima STBIH pogođenim poplavama. Fond koji prikuplja HK dostigao je cifru od 240 hiljada NOK ( 60 hiljada KM) a budzet kojim sada STBiH raspolaze je 70 hiljada KM. Spisak najugrozenijih je sve duzi ali su i nase mogucnosti sve vece.

Pomoć će stići do svih naših članova. Molimo sve sindikalne povjerenike da se organizuju i skupe informacije o ljudima kojima pomoć treba.
Hvala HK Norge!!!

Tusen takk till HK

Fotografije kojima smo zabilježili sve strahote ovih teških dana možete pogledati na našoj facebook grupi
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10152395093970479&type=1