konzum

STBIH pozvao AVAZ na profesionalnost u radu

STBIH uz KONZUM – KONZUM uz STBIH

 

STBIH se obratio AVAZu vezano za tekst objavljen 29.04. u kojem se na prvoj stranici uz tekst o različitim cijenama pojavila slika KONZUM-ove radnice i pozvao redakciju lista na profesionalnost i provjeru podataka. Kompletno pismomožete pročitati u prilogu.

 

REDAKCIJA AVAZ

N/P glavni I odgovorni urednik

 

Poštovani gospodine,

 

U izdanju AVAZ-a od 29.04. objavili ste tekst o raširenoj pojavi u velikim trgovačkim lancima da cijene pojedinih artikala izvješene na policama ne odgovaraju onoj prilikom obračuna na kasi, što dovodi u zabludu I direktno utiče na životni standard građana. Cijenimo brigu za interese I prava kupaca kao I odgovornost koju vaš list kao najtiražniji dnevnik ima za građanstvo u BIH. Međutim na naslovnici vašeg lista je slika radnice čija uniforma jasno govori u kojem trgovačkom lancu radi dok se u odgovarajućem  tekstu ne spominje ime firme na koju su građani imali primjedbe  ove vrste.

Sindikat radnika trgovine BIH ima odgovornost da podrži svoje socijalno odgovorne partnere ,firme u kojima naše članstvo ostvaruje svoje pravo na rad I svoju egzistenciju. Upravo stoga vas najljubaznije molimo da ubuduće vodite računa  o profesionalnosti  za koju također imate odgovornost kao najtiražniji BH dnevni list a ne da zbog lapsus calami ili nedostatka fotografija što se ne bi smjelo desiti jednom takvog listu dovodite u izuzetno nepovoljan položaj firme koje se trude da opstanu u izuzetno nepoštenoj I nelojalnoj konkurenciji danas u trgovini. Naš cilj je zaštiti pravo na rad našeg mnogobrojnog članstva u firmi KONZUM,koja je jedna od rijetkih u kojoj se poštuje pravo na rad, međunarodne konvencije rada kao I zakonodavstvo BIH. Ne želimo štititi prestupnike niti pravdati greške koje ugrožavaju sve nas kao kupce. Međutim, istraživačko novinarstvo nije privilegija nekih već obaveza velikih listova kao što je vaš, te ste samim tim imali odgovornost ili da navedete imena firmi u kojima je pomenuta pojava prisutna a ne da slikom jedne od naših članica ostavite čitaocima da sami donose neutemeljene zaključke pri čemu ste  ugrozili ugled ove firme a samim tim I direktno položaj našeg članstva.

Na kraju dozvolite mi da vas informišem da je firma KONZUM jedna od rijetkih trgovačkih firmi,ako ne I jedini trgovaki lanac u BIH, čije će prodavnice sutra ostati zatvorene. Na taj način oni podržavaju prava svojih radnika da na Praznik rada ostave iste one prepoznatljive  uniforme na vješalice i ovaj dan provedu sa svojim porodicama. Ne sumnjamo da će taj podatak zaobići vaše čitaoce ali se iskreno nadamo da ćete  ubuduće imati I to na umu prilikom iznošenja na stub srama I javne osude firmi prema kojima I vi, ako ste zaista za pravdu, imate odgovornost barem da provjerite  informacije koje objavljujete.

U toj nadi svim vašim radnicima kao I građanima BIH koji se grčevito bore da sastave kraj sa krajem I žive od svog rada, iskreno čestitamo 01.maj – Praznik rada!