NovostiSlobodni za praznike!

STBIH novogodišnja kampanja: Djelimično sretni praznici trgovcima u BiH!

Praznici su vrijeme radovanja. Čak i kad je okruženje u kojem živimo i radimo teško i depresivno, praznici nam bude one najljepše emocije. Radnici i radnice u trgovini tokom praznika postanu još svjesniji kako rade u jako izazovnom sektoru u kojem su vladavina prava i dostojanstven rad vrlo upitni. STBIH se godinama bori da to stanje popravi i da riješi i rad u dane praznike ali i da trgovci imaju od čega da “praznuju”. Ove praznike, za razliku od prethodnih godina, mnogi trgovci dočekuju u boljim uvjetima. Minimalna plaća u trgovini je povećana za 25,5% u odnosu na prethodne godine. Rad u dane praznika je u mnogim općinama zabranjen, a po KU za djelatnost trgovine dnevnica za one koji ipak rade u ove dane je uvećana 100%.
Međutim, to se još uvijek ne odnosi na sve trgovce. Veliki je broj onih kojima se ništa nije promjenilo. Veliki je broj onih koji još uvijek ili ne žele biti ili ne smiju biti članovi sindikata. Zato se naša borba nastavlja i zato su ovi praznici samo ” DJELIMIČNO” sretniji od prethodnih. Mi ne možemo sve sami i ne možemo bez vas! Znamo da je puno lakše čekati da neko završi teški posao za nas i da je mnogo jednostavnije kritikovati putem društvenih mreža, “olakšati svoju muku” tako što ćete naći krivca u nekom drugom. Ali to neće napraviti iskorak od “DJELIMIČNOG” ka “POTPUNOM”. TO MORAMO ZAJEDNO!
Novogodišnja kampanja je već dugogodišnja aktivnost koju STBIH provodi uz podršku svojih prijatelja iz HK a koju nastavljamo i pred ove praznike.
Do “POTPUNO” sretnih praznika!
Vaš STBIH